Pest eller kolera eller kommunicerande kärl

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6016898

En så roligt och bra artikel faktiskt ren raketforskaranalys, eller hur?

Samtidigt så har vi hög arbetslöshet. Om nu lägre ingångslöner skulle göra det lättare för särskilt utsatta grupper att få jobb, vore det inte bra?

Två saker i samma mening klipskt, NOT!

 1. Om nu lägre ingångslöner skulle göra det lättare för särskilt utsatta grupper att få jobb 
  • Ja inte bara utsatta grupper, utsatta för vad?, utan alla skulle väl att ha lättare att få jobb, eller hur
 2. vore det inte bra
  • joo säkert för det som  vill ha jobb men som  har på ena eller andra sättet pengar iaf

Att sänka lönerna gör att arbetsgivarna får billigare arbetskraft . . den billiga arbetskraften subventioneras genom bidrag eller fattigdom för att skapa detta. Bidrag är ju bara ett sätt att låta andra betala för arbetsgivarnas “billiga” lösningar.

Det fanns, i svunnen tid, en bra lönestruktur i landet. Förutom ingångslöner, lärlingslöner osv så hade man en lönetrappa, en löneutveckling som var bestämd. Då denna lönetrappa fungerade och var i drift så blev löneökningarna inte nivåhöjande eftersom de äldsta med högsta lönerna, som pensionerades, skapade ett utrymme för icke nivåhögande påslag. De briljanta på akademikernas fackförbund ville ha nya medlemmar alltså drev man ingångslönerna i stället för att bevara lönetrappan. Dvs efeter en generation så hade akademikerna löner nivellerats. Kostnaden var noll eftersom ingångslönerna var det som höjdes medan de äldre fick förhållandevis lite. Detta är/var iofs en lönebildning som LO drev, som nu, där ingångslönerna var viktiga och med rätta eftersom lönetrappan inte funnits för LO-gruppen. Dock har/hade vissa LO-grupper en massa tillägg som gav löneökningar dessutom så LO gjorde ett bra jobb medan akademikerna fick betala kalaset……

Jag/vi räknade på breake-even för ingenjörer med gymnasie respektive högskolekompetens och hemska tanke BRUTTO LÖN UTAN HÄNSYN TAGET TILL PROGRESSIVA SKATTER, RÄNTEAVDRAG FÖR INVESTERINGAR I FAST EGENDOM, STUDIELÅN OSV hamnade denna punkt i arbetslivet vid cirka 50-55 års ålder . . dvs akademikerna fick betala för LO-gruppens välstånd… ett citat.. “Nu skall vi utbilda bort de höga lönerna för ingenjörer” dvs en massivt ökning av antalet utbildade ingenjörer såväl som en palett av olika sorters ingenjölrer dvs gumnasium 3 år plus:

 1. år till
 2. år till
 3. år till kandidat/högskoleingenjör
 4. master
 5. civilingenjör
 6. Extra civil ingenjör
 7. Licentiat
 8. Doktor

På en arbetsplats vem anses duktig?

Ja naturligtvis den som presterar över sin utbildnings/kompetens-nivå! Och hur sker detta? Joo genom att de mer välutbildade lär de andra.

Får de mer utbildade kredit för detta? NEJ naturligtvis inte eftersom de genom genom sin dolda lärargärning inte hinner göra sitt jobb på det allra bästa sättet…

Dvs på alla sätt och vis har våra socialdemokratiska regimer nivellerat löner för medborgarna trots att utbildningar kostar multum för den enskilde (inte terminsavgifter men väl levnadsomkostnader och kurslitteratur)

Skillnader skapar mer växt om man lyfter toppen i stället för att sänka roten. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s