Utan kunskaper i svensk skola

Det finns kunskap som är “evig” typ naturlagar, språk, matematik, fysik osv
Sedan kommer då och då nya rön som oftast “lägger till” inte så ofta kullkastar “den gamla” kunskapen.

Historia är, eller borde vara, statisk bakåt MEN oskriven framåt . .

Sedan finns den kunskap i områden där det sker en rasande utveckling där ett av praktexemplen är elektronikområden där pris/kostnad halveras och prestanda fördubblas varje 18 månader Moore´s law. Låter inte så mycket MEN på 40 år blir det 150 miljoner gånger mer . . eller att man bara på ett par år tappar 90% av inlärda kunskaper alltså här gäller att lära ut hur man samlar ny kunskap. Ja förutom att man skall ha ett samhälle/skola/arbetsliv som ständigt driver denna kompetensutveckling . .

Sjunne [ dot ] com

800px-Matteusskolan_2010a

Hur märkligt det än kan låta har skolans traditionella men bortglömda uppdrag att förmedla kunskaper knappt diskuteras i skoldebatten. Ändå har detta uppdrag varit centralt för skolan fram till 1970-talet men har sedan dess fått ge vika för annat. Flera argument har förts fram för att skolan i mindre grad ska ägna sig åt att ge elever kunskaper och läget är ganska dystert som de flesta har förstått efter intensiv skoldebatt sedan de usla PISA- resultaten redovisades.

Det första argumentet mot kunskapsförmedling gavs redan av Alva Myrdal i 1946 års Skolkommission. För mycket detaljkunskaper skymde sikten för skolans uppgift att fostra demokratiska medborgare genom nyttig och samhällsrelevant kunskap menade denna socialdemokratiskt styrda utredning. Kunskaper var inget mål i sig utan ett medel för att nå social sammanhållning. Myrdals skolexperter betonade också att läraren skulle agera handledare snarare än allvetande efter ideal från den amerikanska progressiva pedagogen John Dewey.

Att utvecklingen…

View original post 865 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s