Kärnkraft tack!

http://www.di.se/artiklar/2015/3/23/ledare-fridolin-ar-den-storsta-svenska-kolbaronen/

MP är inte något annat än ett extremt parti och skulle ifall de fick fria händer förstöra det mesta för evigt.

Dock väldigt gott och bra (ironi) att vi håller så hårt i Sverige på att ta bort kol, olja osv… trots att världen skulle fullständigt stanna om man inte använde fossila bränslen . . .

I Sverige:

  1. bygg ny modern kärnkraft
  2. stoppa vindeländet
  3. bygg inte mer vattenkraft
  4. låt inte kapitalet skicka sina lobbyister till Norrlands inland och totalförstöra halva Sverige

LÄS MER: Prischock för att ladda elbilar
Två globala trender är tydliga.

Den ena talar för mer kolkraft. Särskilt i Kina och Indien expanderar kolkraften. I Kina är den helt dominerande. Kolet är också billigt och lätt att bryta och finns i rikliga mängder i länder som Sydafrika, Indonesien, Kina, Indien och Ryssland.

Den andra trenden är att förnybar energiproduktion har ökat från nästan ingenting till att i alla fall märkas i statistiken. Den globala vindkraftsparken byggs ut, men den stora ökningen och förhoppningen finns inom solkraft.

Teknikutvecklingen är snabb, priset på solpaneler har fallit dramatiskt och kapaciteten mer än fördubblas varje år. De ledande solkraftsnationerna är Japan, Kina, Indien, USA och Tyskland som är världens största solkraftsproducent, en position som delvis beror på det tyska beslutet att fasa ut kärnkraften och ersätta den med förnybart.

I oktober förra året skrev Tysklands energiminister Sigmar Gabriel ett brev till statsminister Stefan Löfven och vädjade om att Vattenfall ska behålla sina kolanläggningar i Tyskland.

Han anser att det inte går att avveckla kolkraft och kärnkraft samtidigt. De fossila bränslena ska också fasas ut men kärnkraften går före.

Om Vattenfall drar sig ur hotas tyska jobb och Tyskland går miste om en bra och framtidsinriktad partner som under senare år har investerat 40 miljarder i vindkraft i bland annat Tyskland.

De polska och tjeckiska företag som eventuellt vill köpa har inte samma profil på sina satsningar.

Men svenskarna vill sälja. Efter den infekterade debatten om Nuon har Vattenfall delat upp sina verksamheter och flaggat för att akut sälja brunkolsverksamheten i östra Tyskland.

Enligt näringsminister Mikael Damberg ska försäljningen vara marknadsmässig, vilket kan bli svårt eftersom Sverige vill sälja av politiska och inte marknadsmässiga skäl. Det mest marknadsmässiga hade varit att behålla.

Miljöpartiet vill dock gå ännu längre och lägga ned brunkolsverksamheten i Vattenfall. Gustav Fridolin stod i valdebatterna, viftade med en kolbit och skällde på Fredrik Reinfeldt för att vara en kolbaron.

MP:s policy innebär en enorm kapitalförstöring. Enligt samma logik borde Europas nyaste stenkolkraftverk i Moorburg i Hamburg rivas. Kraftverket slukar 480 ton kol i timmen, ska producera el till 4 miljoner hushåll och har kostat 30 miljarder att bygga.

Den 1 mars i år startades det första blocket, senare i vår tas det andra i bruk. Effektiviteten är enligt Vattenfall så stor att anläggningen släpper ut 2,3 miljoner ton mindre koldioxid om året jämfört med den gamla från 1960-talet som nu kan läggas ned.

Det blev alltså Miljöpartiet som i egenskap av regeringsparti och därmed nuvarande ägare till Vattenfall som kom att ladda Europas största nysatsning på kolkraft. Gustav Fridolin är tidernas främste svenska kolbaron.

Det hade varit vanvett att göra annorlunda och Miljöpartiet ska ha en eloge för att man i denna fråga ännu inte gett efter för sina stödorganisationer och förstår att det är skillnad på att ta regeringsansvar och att vara ett litet aktivistparti i opposition.

Det är ingen bra miljöpolitik att förstöra stora värden eller att säga nej till ny teknik. EU:s eller för den delen världens energimix förändras inte för att Vattenfall förstör sina egendomar. Energibehovet finns ju kvar och konsumenter skulle köpa el och kol från andra.

Om MP och resten av regeringen på allvar vill medverka till energiomställningen i Europa borde man snarare bejaka Vattenfalls innehav i stället för att vilja bli av med dem.

Vägen mot ett fossilfritt europeiskt energisystem ser ut att bli en utveckling av kol- och gaskraft och samtidigt investeringar i vind och sol. Vilka tekniksprång som kommer framöver vet vi inte, men det är bra att vara med där det händer.

En annan slutsats av Vattenfalls äventyr i Europa är att den politiska nivån med mycket stor kraft har visat att det inte är lämpligt att ha en ägare som har som huvudidé att vara oense vart fjärde år. Det bäddar för opportunism, kortsiktighet och dåliga affärer.

De statliga bolagen säger då och då att de är oberoende av sina nyckfulla ägare i regeringen men sanningen är att alla strategiska beslut är politiska och att kontakterna mellan bolag och departement är tät, som den ju är mellan bolagsledning och ägare.

Förra finansmarknadsministern Peter Norman föreslog ett holdingbolag för de statliga bolagen som skulle kunna ge större stadga. Socialdemokraterna nobbade idén, men sitter nu själva i regeringen. Frågan ligger hos näringsministern.

En mellanvariant är att göra en konstruktion som liknar pensionsgruppen. Partierna får tillsätta representanter som får ansvar för ägarstyrningen av de statliga bolagen och som arbetar med konsensus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s