Socker, särskilt fruktos, gynnar cancer

Fakta kommer upp till ytan . . . fruktos finns men skapas osså från stärkelse under stor möda och stort ´besvär varför?

MatFrisk Blogg

Amerikanska forskare har upptäckt att cancerceller förökar sig snabbare om de får fruktos. Forskarnas resultat kan få stora konsekvenser för cancerpatienter.

“Våra resultat visar att åtgärder för att minska fruktosintaget hos cancerpatienter kan motverka cancertillväxten”, skriver Dr. Anthony Heaney vid UCLA’s Jonsson Cancer Center och hans kollegor i en vetenskaplig artikel som nyligen publicerats i tidskriften Cancer Research.

Det är sedan 80-90 år väl känt att cancerceller har en primitiv metabolism som utnyttjar stora mängder enkla sockerarter men med ytterst usel verkningsgrad. Detta beror på att metabolismen av en glukosmolekyl i cellen är uppdelad, först ett förberedande steg i cellvätskan, cytosol, som resulterar i pyruvat och ett nettoutbyte av 2 ATP. Därefter skall pyruvatet passera in i mitokondrier som utvinner resten, 30-36 ATP. En gemensam egenskap hos cancerceller är att deras mitokondrier är skadade vilket gör cancerceller helt beroende av en ständig tillförsel av glukos för sin överlevnad…

View original post 905 more words

Advertisements

One thought on “Socker, särskilt fruktos, gynnar cancer”

  1. En enda glukosmolekyl bär på väldigt mycket energi i förhållande till vad många av kroppens funktioner kräver, t.ex. att vidarebefordra en nervsignal eller liknande. För att i ordnade former dela glukosens energi i 30-36 ATP måste det ske i en lång kedja kemiska processer där ett antal mellanliggande molekyler bildas, någon/några av dem har namn som innehåller fruktos. Det betyder inte att det bildas ”ren” fruktos någonstans utan att det är kemisters sätt att ge beskrivande namn.

    Rätt använt är ”kemiska” ett nördspråk som de kunniga använder för att förstå varandra oavsett vilket land de kommer från.

    mvh / Erik Edlund

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s